sunnuntai 19. tammikuuta 2025

💖 Philip Lymbery: Dead zone - Mihin villi luonto katosi?

Kirjankansi teokselle Dead zone

Philip Lymberyn silmiĂ€ avaava teos ”Dead zone - Mihin villi luonto katosi?” on luonnon hĂ€tĂ€huuto ihmiskunnan puolesta. Se kertoo teollisen lihantuotannon ja tehomaatalouden karmeista seurauksista.

 

Kirjailija on britti ja elinikÀinen lintuharrastaja, joten teos painottuu aavistuksen Englannin ja lintujen suuntaan. Mutta mikÀ tahansa viherpiipertÀjÀ tai ituhippi hÀn ei ole, vaan tunnustettu kovan luokan elÀinten- ja ympÀristönsuojelun asiantuntija.
 
Sujuvien kertomusten myötÀ teos toimii mainiosti myös matkakirjana. Kirjailijan matkat ovat suuntautuneet hÀnen kotikulmiltaan Englannista muualle Eurooppaan, Pohjois- ja EtelÀ-Amerikkaan, Afrikkaan sekÀ Aasiaan. MÀÀrÀnpÀissÀ tutustutaan upeisiin, mitÀ monipuolisimpiin luontokohteisiin, erilaisiin maatiloihin, tehotuotantolaitoksiin, alkuperÀiskansojen asuttamiin syrjÀisiin viidakoihin, sekÀ luonnonsuojelun ja uhanalaisten elÀinten tilanteeseen ja niitÀ parantamaan pyrkiviin ihmisiin. KÀydÀÀnpÀ kirjassa jopa Charles Darwinin jalanjÀljillÀ Galåpagos-saarilla historiaa kerraten.
 
Philip Lymbery kertoo myös, miten koko tehotuotantoala voisi olla eettisempi, moraalisempi, taloudellisempi ja ottaa paremmin huomioon elÀimet ja luonnon, estÀÀ luontokatoa, sekÀ tuottaa terveellisempiÀ elintarvikkeita ja ylipÀÀtÀÀn pitÀÀ huolta, ettÀ ihmiskunnalla olisi jatkossakin mahdollisuus syödÀ jotain.
 
Kirja vyöryttÀÀ esiin luontokadon, tuhotun ympÀristön ja sukupuuttoon kuolevan lajin toisensa jÀlkeen.
 
Palmuöljyn yksipuolinen tehotuotanto valtaa alaa viidakosta ja ajaa mm. Sumatran norsuja ja tiikereitÀ sukupuuttoon. Samalla tuotettu palmunydinjauhorehu edistÀÀ elÀinten tehotuotantoa muualla maailmassa.
 
Tehomaatalouden suosima viljelykasvien yksipuolistaminen ja rikkaruoho- yms. myrkyt aiheuttavat vakavaa luontokatoa ja esim. Britanniassa tornipöllö ja monet muut lintulajit ovat suuressa vaarassa kadota, elleivÀt ole jo kadonneet.
 
Puolassa eli aikanaan 25 prosenttia maailman kattohaikaroista. Sitten tuli EU ja tehomaatalous suuryrityksineen.
”Pian liittymisen jĂ€lkeen kasvimyrkkyjen kĂ€yttö kolminkertaistui ja lannoitteiden sekĂ€ hyönteismyrkkyjen kĂ€yttö lisÀÀntyi 80 prosenttia.”
Kattohaikaroiden kanta romahti.
 
Britanniassa puolestaan vesimyyrÀkanta romahti 40 vuodessa 90 prosenttia tehomaatalouden ja maissin viljelyn pilattua niiden elinympÀristöt.
 
Yhdysvaltojen keskilÀnnessÀ kaiken nielevÀ maissinviljely ja karjan kasvatus on typeryydessÀÀn miltei omaa luokkaansa. Valtavilla myrkky- ja lannoitemÀÀrillÀ tuotetaan kalliisti maissirehua, joka pakkosyötetÀÀn aitauksissa, karmeissa oloissa muutenkin pidetyille lehmille. Cowboy-romantiikka on valovuosien pÀÀssÀ.
Vaihtoehtona olisivat olleet itse itsensĂ€ ilmaiseksi monimuotoisen luonnon keskellĂ€ ruohotasangoilla laiduntaneet ja onnellisena elĂ€neet biisonit, joiden liha olisi ollut myös paljon terveellisempÀÀ ja maukkaampaa. Mutta ei, ne oli pakko tappaa lĂ€hes sukupuuttoon, jotta lannoitetehtailijat, maissiviljelijĂ€t, rehukauppiaat, sekĂ€ lÀÀkeyhtiöt antibiootteineen ja muu oheisteollisuus saavat omansa. 
Samaa tehdÀÀn myös etelĂ€mpĂ€nĂ€, sillĂ€ jos kuvittelit Amazonin sademetsÀÀ tuhottavan, ettĂ€ saadaan laidunmaata vapaana vaeltelevalle pihvikarjalle, niin pieleen meni. SademetsÀÀ kaadetaan, jotta voidaan, arvaat oikein, viljellĂ€ maissia. Ja soijaa, ihan helvetin paljon soijaa. Ai miksi? No tehotuotantoelĂ€inten rehuksi tietenkin. Esimerkiksi kanoille ja sioille. 
SiinÀ sivussa taidetaan tappaa jaguaari ja muutama muu laji sukupuuttoon.
Ihan sama juttu on kÀynnissÀ myös muualla EtelÀ-Amerikassa. Mutta ei tÀstÀ pelkÀstÀÀn EtelÀ-Amerikkaa voi syyttÀÀ, kuten Lymbery kertoo:
”EU:hun tuodaan vuosittain noin 35 miljoonaa tonnia soijaa, josta lĂ€hes puolet on perĂ€isin Brasiliasta. Noin 13 miljoonaa hehtaaria EtelĂ€-Amerikan maaperĂ€stĂ€, mikĂ€ vastaa suunnilleen Kreikan pinta-alaa, on omistettu EU:n soijan kasvattamiseen. Suuren osan siitĂ€ syövĂ€t eurooppalaisilla tehotuotantotiloilla kasvavat tuotantoelĂ€imet.”
EikÀ EU tietenkÀÀn ainoa soijarehun kÀyttÀjÀ ole.
 
Punaviidakkokana, eli se kotoinen broileri, on yksi teollisen lihantuotannon suurimmista soijan syöjistĂ€. Se on myös suurimpia hĂ€viĂ€jiĂ€. Ei siksi, ettĂ€ se olisi kuolemassa sukupuuttoon, ei tosiaankaan. NiitĂ€ tehotuotetaan yli 60 miljardia kappaletta vuodessa jĂ€rkyttĂ€vissĂ€ oloissa. Kanoja pakkolihotetaan 5-6 viikkoa, jonka jĂ€lkeen ne teurastetaan. Paitsi tietysti puolet kuoriutuneista tipuista; ne jotka ovat kukonpoikia laitetaan silppuriin jo pĂ€ivĂ€n ikĂ€isinĂ€. 
TĂ€hĂ€n sitten pÀÀlle vielĂ€ ne n. 7 miljardia munivaa kanaa, joista 2/3 elÀÀ hĂ€keissĂ€. 
”New York Timesin Nicolas Kristof on todennut: Jos kiduttaa yhtĂ€ lintua, voi tulla pidĂ€tetyksi. Mutta entĂ€ jos kiduttaakin satoja tuhansia lintuja koko niiden elĂ€mĂ€n ajan? Se on maatalousliiketoimintaa.”
Kun valtavia mÀÀriÀ lintuja pidetÀÀn ahtaissa oloissa, taudit lisÀÀntyvÀt dramaattisesti. SitÀ paikkaillaan syöttÀmÀllÀ niille antibiootteja.
”Yhdysvalloissa tuotantoelĂ€imille syötetÀÀn jopa 80 prosenttia kaikista antibiooteista. Britanniassa lĂ€hes 90 prosenttia maatalouden kĂ€yttĂ€mistĂ€ antibiooteista annetaan tehotuotetuimmille elĂ€imille, sioille ja siipikarjalle.”
Ja nÀin luodaan sellaiset superbakteerit, joihin ei kohta tehoa mikÀÀn. LisÀksi tietysti lintu- ja sikainfluenssat, koronat ja ties mitÀ muuta.
 
Mutta eihÀn Suomessa
.?
Hesarin mukaan Atria avasi hiljattain Pohjanmaalle uuden tehtaan, jossa teurastetaan satatuhatta broileria vuorokaudessa (!).
Jutussa kerrotaan ettĂ€: ”YhdessĂ€kÀÀn toisessa EU-valtiossa broilerit eivĂ€t elĂ€ yhtĂ€ ahtaasti kuin Suomessa.”
No, tÀÀllÀ ei sentÀÀn kÀytetÀ antibiootteja broilerin tuotannossa.
 
Ihan kuin lintuja ei muuten saataisi hengiltĂ€ tarpeeksi, keksittiin siemenviljan peittaus. Se tarkoittaa sitĂ€, ettĂ€ jyvĂ€t pÀÀllystetÀÀn kasvitautien torjunta-aineilla. Varpuset, peipot ja muut pikkulinnut sitten syövĂ€t nĂ€itĂ€ siemeniĂ€. 
”Esimerkiksi varpunen voi kuolla syötyÀÀn vain puolitoista neonikotinoideihin kuuluvalla imidaklopridilla kĂ€siteltyĂ€ juurikkaansiementĂ€.”
”Jokaisella kylvetyllĂ€ hehtaarilla voi olla niin paljon kemiallisesti kĂ€siteltyjĂ€ siemeniĂ€, ettĂ€ niillĂ€ voisi tappaa sata peltopyytĂ€.”
Myrkyt kulkeutuvat ravintoketjua ylöspÀin petolintuihin, joten esim. pikkulintuja pyydystÀvÀ muuttohaukka on vaarassa kadota monin paikoin. Ja kulkeutuu ne myrkyt ravintoketjua ylöspÀin muuta kautta myös meihin ihmisiin.
Sama kuvio toteutuu tietysti myös viljelyssÀ kÀytetyillÀ hyönteis-, home- ja muilla myrkyillÀ. Jos joku pikkulintu sattuukin selviÀmÀÀn myrkyistÀ ja petolinnuista hengissÀ, myrkyt aiheuttavat joka tapauksessa ongelmia saada poikasia.
Ei siis yllÀtÀ, ettÀ ennen niin yleinen varpunen luokitellaan nykyÀÀn erittÀin uhanalaiseksi lajiksi Suomessakin.
 
HyönteismyrkyistĂ€ puheenollen
 kaikki varmaan tietĂ€vĂ€t jo, ettĂ€ myös mehilĂ€iset ja muut pölyttĂ€jĂ€t ovat katoamassa. Kuten Lymbery kertoo:
”EsimerkistĂ€ kĂ€yvĂ€t Kaliforniassa edellisellĂ€ matkallani nĂ€kemĂ€ni mehilĂ€iset. Koska osavaltiossa ei enÀÀ ole luonnonvaraisia mesipistiĂ€isiĂ€, Central Valleyn suunnattomille mantelitarhoille kuskataan vuosittain 3 000 kuorma-autollista eli noin 40 miljardia mehilĂ€istĂ€ pölyttĂ€mÀÀn kasvien kukat. PesĂ€t jĂ€tetÀÀn tarhaan kuudeksi viikoksi, jona aikana hyönteiset hoitavat hommansa. Pölytyksen jĂ€lkeen ne kerĂ€tÀÀn kasaan ja kuskataan seuraavaan ekokatastrofin kohteeksi joutuneeseen osavaltioon. MehilĂ€ishoitajien jatkuvana pelkona on, ettĂ€ heidĂ€n suojattinsa joutuvat viereisiltĂ€ pelloilta ajelehtivien tuholaismyrkkypilvien myrkyttĂ€miksi.”
Onko tÀssÀ mitÀÀn jÀrkeÀ?
Kolmasosa ihmiskunnan syömĂ€stĂ€ ruoasta vaatii pölytyksen. Esim. kahvi, kaakao ja suurin osa marjoista ja hedelmistĂ€ ovat riippuvaisia pölyttĂ€jistĂ€. Ilman mesipistiĂ€isiĂ€ maailmassa ei olisi mm. tomaatteja, kesĂ€kurpitsoja, mustikoita, vadelmia, kurkkuja tai suurinta osaa pavuista. 
Jossain vaiheessa voisi alkaa tulla se pelkkĂ€ pihvi korvista. 
Vaikka kÀsinpölytys on mahdollista ja Kiinan kaltaisissa halvan työvoiman maissa sitÀ joskus kÀytetÀÀnkin, arvaapa mitÀ kotimainen tomaatti maksaisi siinÀ kohtaa?
 
EntÀpÀ sitten meret? Jos unohdetaan hetkeksi muu saastuminen, muoviroskan kertyminen jÀttimÀisiksi lautoiksi, jauhautuminen mikromuoviksi ja lopulta kerÀÀntyminen meidÀn kaikkien elimistöihin, ei kai tehotuotanto meriin vaikuta?
 
Maissin, soijan ja palmunydinjauhon lisÀksi jÀttimÀiset laumat tehotuotantoelÀimiÀ tarvitsevat muutakin rehua.
”Vuosituhannen vaihteeseen mennessĂ€ merestĂ€ imettiin joka vuosi 400 000 tonnia sardelleja, sardiineja ja pyörösillejĂ€. Suurimmasta osasta tehtiin kalajauhoa siipikarjateollisuuden rehun raaka-aineeksi.”
Se kaikki on poissa kaloilta, merilinnuilta ja muilta merenelĂ€viltĂ€, esim. hylkeiltĂ€, valailta, delfiineiltĂ€ ja pingviineiltĂ€. NiinpĂ€ mm. monet pingviinilajit ovat uhanalaisia. 
Jotain kertoo sekin, ettÀ kalastuslaivastot pyytÀvÀt kalaa nykyÀÀn jopa EtelÀmantereen ympÀristöstÀ, kun muualla ei enÀÀ tahdo saalista saada.
”Tutkijat ovat ennustaneet, ettĂ€ nykyisellĂ€ tahdilla meret tyhjenevĂ€t kaloista vuoteen 2048 mennessĂ€.”
 
Kun tehoviljellÀÀn vain yhtÀ lajia ja myrkytetÀÀn muut, suuri osa maanpinnasta kasvien vierellÀ jÀÀ paljaaksi, eikÀ lannoitteet imeydy maahan kunnolla. Ylilannoitus pahentaa tilannetta entisestÀÀn ja lopuksi ravinteet huuhtoutuvat sade- ja kasteluveden mukana jokiin, jÀrviin ja lopulta meriin. SiellÀ typpi, fosfori ja nitraatit aiheuttavat rehevöitymistÀ, sen seurauksena happikadon ja tappavat siten kaikki merenelÀvÀt. SitÀ tulee kuollut vyöhyke, johon tÀmÀn kirjan nimikin viittaa.
Esimerkiksi Meksikonlahdella katkaravun pyytĂ€jĂ€t ja kalastajat ovat koko ajan pahenevassa pulassa kun saalista ei vain yksinkertaisesti enÀÀ ole valtavan maissinviljelyn takia. 
Seuraavaksi joku sitten sanoo, ettei meillÀ Suomessa ole tuommoisia ongelmia, mutta kuten Lymbery kirjoittaa:
”Maailman laajin kuollut vyöhyke löytyy ItĂ€mereltĂ€, jossa maatalouden ravinnehuuhtoumat ovat yhdistyneet fossiilisten polttoaineiden kĂ€ytöstĂ€ johtuviin typpilaskeumiin ja mereen pÀÀstettyihin asumajĂ€tevesiin.”
Ei se toki yksin Suomen syy ole ja tÀÀllÀ on sentÀÀn asiaan vÀhÀn herÀtty ja yritetty jotain tehdÀkin, mutta tosiasia on, ettÀ ItÀmeri kuolee kÀsiin.
 
MitĂ€hĂ€n sitĂ€ vielĂ€ voisi tuhota? Ai niin, makean veden varannot. 
Kalifornian Central Valley on maanviljelyaluetta, jossa tuotetaan noin 40 prosenttia Yhdysvaltain hedelmistĂ€, pĂ€hkinöistĂ€ ja vihanneksista. Alue kĂ€rsii myös kuivuudesta ja kasteluvedeksi pumpataan pohjavettĂ€ siihen tahtiin, ettĂ€ maan pinta on alkanut vajoamaan ja niinpĂ€ tiet, sillat, rakennukset ja muu infrastruktuuri ovat vaarassa, elleivĂ€t ole jo vaurioituneet. 
”Kalifornian vesivaroista vastaavan laitoksen johtaja Mark Cowin selitti: LisÀÀntyneen pumppauksen takia pohjavedenpinta on ennĂ€tyksellisen alhaalla, jopa 30 metriĂ€ aikaisempia ennĂ€tyslukemia alempana. Pohjaveden laajamittaisen pumppaamisen jatkuessa maaperĂ€ va­joaa nopeammin
”
Kuvernööri ilmoitti pakollisista vedenkÀyttörajoituksista. Kotitalouksien oli vÀhennettÀvÀ nurmikoiden kastelua, suihkuja ja autojen pesemistÀ. Vedenkulutusta oli vÀhennettÀvÀ 25 prosenttia. Rajoitukset eivÀt kuitenkaan koskeneet tehotuotantotiloja.
”Yhden naudanlihakilon tuottamiseen kĂ€ytetty vesimÀÀrĂ€ vastaa yhden henkilön pĂ€ivittĂ€isiĂ€ kylpyjĂ€ kolmen kuukauden ajan.”
Kun Kalifornian vedenkulutuksesta yli 90 prosenttia liittyy maataloustuotantoon, voi pÀÀtellÀ kuinka paljon rajoitukset auttoivat.
Hmm.. mistĂ€hĂ€n johtuu ettĂ€ viimeaikaisten Los Angelesin maastopalojen sammutuksissakaan vesi ei tahdo riittÀÀ ?
”Tilanne on samanlainen monessa muussakin maailmankolkassa, jossa vedestĂ€ on pulaa. Jo nyt yli miljardi ihmistĂ€ elÀÀ ÀÀrimmĂ€isen vesipulan keskellĂ€.”
 
Turhauttavinta tĂ€ssĂ€ kaikessa on se, ettĂ€ tehomaatalous on tehotonta. 
Isoimpana ongelmana koko vyyhdissÀ on Lymberyn mukaan se, ettÀ ylivoimaisesti suurin osa tehomaataloudesta tuottaa ruokaa elÀimille, eikÀ ihmisille.
”[Maatalous] kĂ€yttÀÀ lĂ€hes 50 prosenttia kaikesta kĂ€yttökelpoisesta maa-alasta ja noin 70 prosenttia makean veden vesivaroista.”
”
tehotuotettujen elĂ€inten rehun viljelyala vastaa koko EU:n maa-alaa tai puolta Yhdysvaltain maa-alasta. ”
Kun elĂ€imet muuttavat viljan lihaksi, ruoan energiasta hĂ€viÀÀ noin 70 prosenttia. LisĂ€ksi siinĂ€ pilataan maat, meret ja muu ympĂ€ristö sekĂ€ aiheutetaan joukkosukupuutto ja antibioottiresistenssi. 
EttĂ€ semmoista ”tehomaataloutta”. TĂ€llĂ€ menolla tarvitsemme toisen planeetan pelkkÀÀn ruoan tuotantoon. Vaikka Lymberyn mukaan: ”
maailmassa tuotetaan jo nyt tarpeeksi kaloreita noin 16 miljardin ihmisen tarpeisiin.”
 
Kaikkeen tĂ€hĂ€n pÀÀlle vielĂ€ ilmaston lĂ€mpeneminen. Se vaikeuttaa tehomaataloutta ja pakottaa alan kĂ€yttĂ€mÀÀn yhĂ€ enemmĂ€n kemikaaleja ja valtaamaan yhĂ€ enemmĂ€n alaa luonnolta. MikĂ€ puolestaan pahentaa ilmaston lĂ€mpenemistĂ€. NoidankehĂ€ on valmis. 
”Lihantuotannon ilmastopÀÀstöt ovat jo nyt 14,5 prosenttia kaikista ihmisten aiheuttamista pÀÀstöistĂ€. Se on enemmĂ€n kuin kaikki maailman autot, junat ja lentokoneet yhteenlaskettuna.”
Kun ilmasto lĂ€mpenee, jÀÀtiköt sulavat ja meren pinta nousee. Monien lajien, esim. merileguaanien ja merikilpikonnien lisÀÀntymisalueet katoavat. Puhumattakaan rannikoilla olevista miljoonakaupungeista tai pienistĂ€, matalista saarivaltioista. Bangladeshista voi jÀÀdĂ€ veden alle 20 prosenttia tai enemmĂ€nkin. KyseisellĂ€ alueella asuu miljoonia ihmisiĂ€. 
Myös meret lÀmpenevÀt. Sen lisÀksi ettÀ lÀmpimÀmmÀt meret aiheuttavat suurempia ja kovempia hirmumyrskyjÀ useammin (niinkuin on jo nÀhty), monet eliöt eivÀt sitÀ kestÀ. Ja taas kuollaan sukupuuttoon.
 
”Come on, kids, you can play extinction later!”, niinkuin elokuvassa Ice Age sanotaan.
 
”Dead zone - Mihin villi luonto katosi?” saa pohtimaan liittymistĂ€ vĂ€hintÀÀn WWF:ÀÀn, Greenpeaceen, PETA:an, Animaliaan ja Elokapinaan, sillĂ€ jos Putin, Xi, Kim tai Trump eivĂ€t saa meitĂ€ hengiltĂ€ ensin, ihmisten ahneus ja oman edun tavoittelu, ilmastonmuutos, teollinen lihantuotanto ja tehomaatalous seurauksineen tekevĂ€t sen kyllĂ€ lopulta.
 
YleensÀ olen edistyksen kannalla ja uskon tieteeseen, mutta tehotuotannossa voisi ottaa pari pykÀlÀÀ pakkia. Ja jos tiede ei ÀkkiÀ keksi halpoja ja ympÀristöystÀvÀllisiÀ tapoja tuottaa lihaa laboratoriossa ja kerÀtÀ hiilidioksidia pois ilmakehÀstÀ, niin olemme todella pahassa pulassa.
 
Vaikka Lymbery yrittÀÀ kirjassaan pitÀÀ optimismia ja toivoa yllÀ, niin luulenpa olevan jo liian myöhÀistÀ.
Kirja on vuodelta 2018, eikÀ siten kaikki numerot varmaan enÀÀ pidÀ ihan paikkaansa ja vaikka jutuissa olisi vÀrikynÀÀkin puolet, pelkÀÀn tuon kaiken yllÀ kerrotun olevan pysÀyttÀvÀ yhtÀlö.
Kun lasketaan kaikki yhteen, voidaan ehkĂ€ todeta takaisinkytkennĂ€n olevan jo kĂ€ynnissĂ€ ja monilla osa-alueilla keikahduspisteen jÀÀneen jo taakse ja niinpĂ€ koko ekosysteemin romahdus on enÀÀ ajan kysymys. 
Luotettavia aikatauluarvioita sen suhteen en ole nÀhnyt, mutta jos olemme onnekkaita, meidÀn ja lastemme elinaikana se ei ehkÀ tapahdu. Lastenlastemme aikana mahdollisesti. Sopii miettiÀ millaisen maailman me heille oikein jÀtÀmme?
 
Kirja on jĂ€rkyttĂ€vĂ€, huolestuttava, masentava ja surullinen. 
ItkettÀisi, jos ei raivostuttaisi.
 
Vahva lukusuositus siis.


Lukija: Juhani Rajalin
Kesto: 14h 2min

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Luetuimmat: