sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Muut vuonna 2023 kuunnellut kirjat

👍 Ari Turunen:
Mulkerot - Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja

Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 8h 28min

👌Malcolm Gladwell:
Leimahduspiste
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 8h 24min

👌 Heikki Kulta:
Mika Salo - Elämäni
 
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 6h 4min

👍 Mari Manninen:
Kiinalainen juttu - 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista
 
Lukija: Sari Haapamäki
Kesto: 6h 20min

👎 Katja Myllyviita:
Tunne tunteesi
 
Lukijat: Jukka Peltola & Kirsti Valve
Kesto: 8h 53min

👎 Johanna Blomqvist:
Hypertodellisuus - Olet olemassa ja merkittävä
 
Lukija: Johanna Blomqvist
Kesto: 8h 49min

👍 Marcus Rosenlund:
Kohti korkeuksia - Ajatusmatkalla avaruudessa
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 7h 5min

😐 Tiedekulmapokkari:
Kuka maailmaa hallitsee? - Vallan umpisolmuja avaamassa
Lukija: Simo Häkli
Kesto: 4h 38min

👍 Esko Valtaoja & Juha Pihkala:
Elämän merkityksen jäljillä - Keskustelukirjeitä
Lukijat: Jussi Puhakka & Tuomas Nevanlinna
Kesto: 8h 39min

👍 Kerttu Kotakorpi:
Suomen luonto 2100 - Tutkimusretki tulevaisuuteen
Lukija: Kerttu Kotakorpi
Kesto: 6h 27min 

💖 Luke Harding:
Venäjän vakoojaverkosto
Lukija: Markus Niemi
Kesto: 13h 56min

👌 Ari Turunen:
Tosi on! - Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa
 
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 4h 40min

😐 Jose Ahonen:
Ajattele kuin mentalisti
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 4h 20min

👍 Erkki Tuomioja:
Tulevaisuuden varjossa - Selviääkö ihmiskunta?
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 7h 44min

👌 Mervi Marttila:
Parantunut hoidosta huolimatta
Lukija: Tuija Kosonen
Kesto: 47min

👌 Ari Turunen:
Hyvän ja pahan merkit - eli taikauskoisten tapojen tarina
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 4h 16min

👍 Maurice Hamilton:
Niki Lauda - Formulalegendan elämäkerta
Lukija: Jukka Peltola
Kesto: 12h 39min

👌 Malcolm Gladwell:
Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 7h 31min

👍 Helena Telkänranta:
Eläin ja ihminen - Mikä meitä yhdistää?
 
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 6h 19min

👎 Juha Räikkä:
Salaliittoteorioiden filosofia - Temppeliherroista liskoihmisiin
Lukija: Jarkko Pajunen
Kesto: 8h 14min

👌 Ari Turunen & Petri Laukka:
Solvaajat - Herjaamisen hävytön historia
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 7h 57min

👌 Reni Eddo-Lodge:
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista
Lukija: Rebekka Kuukka
Kesto: 6h 52min

😐 Kaisa Happonen & Karri Miettinen:
Ilmastotekokirja
Lukijat: Kaisa Happonen & Karri Miettinen
Kesto: 2h 44min

👌 Vesa Sisättö:
101 yllättävää faktaa
Lukija: Sami Lalou
Kesto: 1h 51min

😐 Harri Gustafsberg & Heidi Holmavuo:
Karhuryhmä
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 7h 8min

 

Vuoden kirja:
💖 Maija-Riitta Ollila:
Tekoälyn etiikkaa
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 12h 1min

Vuoden kirjailija:
Markku Henriksson

lauantai 9. joulukuuta 2023

💖 Markku Henriksson: Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia

Kirjankansi teokselle Tähtilipun maa

”Cherokeiden näkemyksen mukaan ensimmäiset ihmiset olivat veli ja sisar. Veli löi siskoaan kalalla ja käski tämän lisääntyä. Sen jälkeen nainen synnyttikin joka seitsemäs päivä. Liikakansoituksen estämiseksi kuitenkin kohta sovittiin, että vastedes naiset synnyttävät vain kerran vuodessa.”

Tämä taisikin sitten koitua Cherokeiden ja muiden alkuperäiskansojen kohtaloksi, kun eurooppalaiset määrällisellä ylivoimallaan valloittivat koko mantereen. Ja, kuten sanotaan, loppu on historiaa. Siitä kertoo ”Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia”.

Intiaanisodat, vapaussota ja sisällissota lienevät monille tuttuja ainakin leffoista, mutta hämmentävän paljon muitakin sotia Pohjois-Amerikassa on käyty. Isompia ja pienempiä kahakoita on ollut aikanaan lähes jatkuvalla syötöllä. On sodittu ainakin keskenään, kaikkien eri intiaanikansojen, brittien, ranskalaisten, kanadalaisten, espanjalaisten ja meksikolaisten ynnä muiden kanssa milloin mistäkin syystä. Kaikkien kanssa on kyllä välillä liittouduttukin. Sisällissodan aikaan jopa Venäjän laivasto oli suojaamassa New Yorkia!
Sisällissodan ja ensimmäisen maailmansodan välissä kärhämöitiin sitten pitkin Karibian merta ja Väli-Amerikkaa, sekä ilmeisesti paremman tekemisen puutteessa vähän Tyynellämerellä ja Aasiassakin.

Sotimisen lomassa valloitettiin myös länsi. Vaikka loppujen lopuksi intiaanien kohtaloa voinee kutsua lähinnä kansanmurhaksi, on yllättävää kuinka paljon he ajoittain tekivät valkoisten kanssa yhteistyötä, varsinkin ennen sisällissotaa. Lisäksi esim. Irokeesiliiton demokratiaa ja hallintomallia kopioitiin mittavissa määrin Yhdysvaltain perustuslakiin ja myöhemmin jopa YK:n hallintoon. Nämä ovatkin hyviä todisteita siitä, ettei intiaanienkaan kohdalla kyse ollut mistään ”sivistymättömistä villeistä”.

Nykypäivän näkökulmasta monia kulmakarvoja voi kohottaa tieto siitä, että orjuuden lakkauttamista vastustivat aikanaan demokraatit, eivät republikaanit. Samoin mustien äänioikeutta.
Ylipäätään liittovaltion muodostumisen alkuaikoina demokratiaa ja kansalaisoikeuksia ajettiin ihan tosissaan. Toki vain valkoisille miehille.
Muutenkin tuntuu, että naisia sekä intiaaneja, mustia ja muita vähemmistöjä on syrjitty, sorrettu ja jopa vainottu joka käänteessä läpi aikojen tähän päivään asti tässä kansojen sulatusuunissakin.
(Muuten, katso telkkarista hiljattain tullut erinomainen, Gene Hackmanin ja Willem Dafoen tähdittämä elokuva ”Mississippi palaa”. Se löytyy YLE Areenasta vielä vuoden loppuun asti.)
Silti sitä ei käy kiistäminen, että väitteissään demokratian puolustajana toimimisesta Yhdysvalloilla on historiassaan paljon pohjaa puheilleen. Suomeakin on autettu matkan varrella useasti, välillä myös salaa. Ja tukea tulee tänäänkin.

Orjien vapauttaminen ei heidän asemaansa heti parantanut, päinvastoin. Koska töitä ei noin vain löytynyt, he tekivät useimmiten samoja hommia samassa paikassa kuin aiemminkin, mutta joutuivat nyt maksamaan asumisesta ja ruoasta. Köyhyys lisääntyi, samoin rotusorto. Vapaampi ilmapiiri löytyi pohjoisempaa ja suurista kaupungeista, joihin mustia sitten lopulta paljon muuttikin. Eivät asiat silti hyvin olleet, eikä ole vieläkään.
Samaan aikaan raha ja valta valui yhä enenevissä määrin suuryrityksille ja rikkaille, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Se on surullista, sillä ei ole kovin demokraattista, kun käytännössä vain rikkaat pääsevät vaikuttamaan maan asioihin.

Kahteen kertaan maailmansodissa Euroopan ja muun vapaan maailman pelastettuaan, Yhdysvallat sortui suuriin virheisiin ulkopolitiikassaan, osin halvan öljyn ja vallanhimon, osin Neuvostoliiton harhauttamana. Seurauksina Korean ja Vietnamin sodat, Kuuba ja muut vallankaappaukset tai niiden yritykset Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa, täydellinen epäonnistuminen Lähi-Idässä, Iran, Irak, Afganistan jne.
Eikä sisäpolitiikassakaan mennyt paljon paremmin. Rotuerottelu, mccarthyismi, kansalaisoikeusmellakat, Kennedyn veljesten ja Martin Luther King Jr:n murhat, Pentagonin paperit, Watergate, öljykriisi, huumeet, polarisaatio yms.

Yhdysvallat on saanut aikaan valtavan paljon hienoja asioita; luonut uutta tiedettä ja keksintöjä kaikkien hyödyksi, tuottanut upeaa taidetta, kirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia, sekä puolustanut demokratiaa ja ihmisoikeuksia.
Samaan aikaan Yhdysvallat on tehnyt hirmuisesti pahaa; pilannut ympäristöä ja ilmastoa enemmän kuin kukaan muu, rakentanut valtavasti aseita ja tappanut tai tapattanut niillä ja muilla toimillaan satoja tuhansia ellei miljoonia ihmisiä, sekä pitänyt demokratiaa ja ihmisoikeuksia pilkkanaan.
Ensin mainittuja asioita ovat saaneet aikaan tyypillisesti sivistyneet, tietoon ja tieteeseen uskovat, empaattiset, inhimilliset, suvaitsevaiset ja rohkeat ihmiset.
Jälkimmäisiä asioita ovat puolestaan yleensä tehneet ahneet, itsekkäät, vallanhimoiset, typerät, vanhoilliset, ääriuskonnolliset ja ahdasmieliset pelkurit.
Tässä kohtaa historiasta voisi ottaa oppia niin meillä kuin muuallakin ja katsoa tarkkaan keitä päästetään valtaan.

Kirjan aihepiiri on todella laaja ja vaikka se on aikamoinen järkäle (kuunneltunakin yli 30 tuntia), moni asia käsitellään pakostakin melko pintapuolisesti.
Vaikka taide- ja kulttuurihistoriassa on paljon mielenkiintoista, minusta sen olisi voinut jättää hieman vähemmälle ja käsitellä enemmän vaikka tieteiden ja tekniikan edistysaskelia. Sodatkin käsitellään aika nopeasti, mutta niistä onkin roppakaupalla muita kirjoja.
Kirjan aikajana alkaa intiaanien taruista ja päättyy Joe Bideniin.
Kevyempänä huomautuksena voi todeta ”lyhennevaltion” (USA) todellakin rakastavan lyhenteitä. Tässäkin kirjassa niitä mainitaan kymmeniä ellei satoja.

Joka tapauksessa ”Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia” on lukemisen arvoinen, mainio peruskattaus aiheesta kaikille Jenkkilästä, maailman politiikasta ja historiasta kiinnostuneille.


Lukija: Jukka Pitkänen
Kesto: 30h 17min

lauantai 11. marraskuuta 2023

👍 Mai Thi Nguyen-Kim: Kaikenlaista kemiaa

Kirjankansi teokselle Kaikenlaista kemiaa

Hauskasti kirjoitettu kirja kaikkialla arjessa läsnä olevasta kemiasta. Atomitasolta aivokemiaan ja lääketieteeseen, molekyylibiologiasta rakkaushormoniin ja leipomiseen, termodynamiikasta kosmetiikkaan ja älypuhelimiin.

Eikä unohdeta suklaata, kahvia ja alkoholia!
Mausteena myös ripaus tieteen tekemisen käytäntöjä ja historiaa.


Lukija: Kati Tamminen
Kesto: 6h 39min

keskiviikko 25. lokakuuta 2023

💖 Keir Giles: Venäjän sota jokaista vastaan – ja mitä se sinulle merkitsee

Kirjankansi teokselle Venäjän sota jokaista vastaan – ja mitä se sinulle merkitsee

”Joskus Venäjä oli valtio, jossa oli Mafia. Nykyään se on Mafia, jolla on valtio. ”
”Mitään Venäjään liittyvää ei pidä ottaa totena, ennenkuin Kreml on sen kiistänyt.”

"Venäjä on aina osa ongelmaa, ei koskaan osa ratkaisua."

Olen saattanut joskus ennenkin mainita Venäjän touhun olevan ihan käsittämätöntä. Ilman tällaisia ja aiemmin kehumiani Venäjä-kirjoja sitä ei edes tajua kuinka käsittämätöntä. En edes keksi niin kamalia sanankäänteitä, jolla tuota Vladimir Kalsarimurhaajan* roistovaltiota voisi kuvata.
Edelleen, tästäkin kirjasta käy ilmi miten länsimaat, etenkin britit, ovat myös sössineet asiassa enemmän kuin laki sallii. Rahan vuoksi tietenkin.
Eikä kyse ole pelkästään Ukrainan sodasta, sillä Venäjä on käynyt sotaa länttä vastaan jo vuosikymmeniä. Ja se on vaikuttanut ja vaikuttaa meihin kaikkiin. Myös sinuun.
Joten älä ole ”hyödyllinen idiootti”, vaan lue Keir Gilesin kirja ”Venäjän sota jokaista vastaan - ja mitä se sinulle merkitsee”.
Kirjassa äänessä myös Pekka Toveri, Laura Halminen yms.
* Hesarin Saska Saarikosken kielikuva 😀


Lukija: Antti Lang
Kesto: 12h 52min

tiistai 3. lokakuuta 2023

💖 Jack Fairweather: Mies joka murtautui Auschwitziin

Kirjankansi teokselle Mies joka murtautui Auschwitziin

 Olen jälleen mykistynyt Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin järkyttävästä pahuudesta ja sen mittakaavasta.

Miltei yhtä mykistävä on tositarina puolalaisesta vastarintataistelija Witold Pileckistä, joka soluttautui leirille vapaaehtoisena.
Kirja on lukemisen arvoinen, mutta nyt seuraa juonipaljastuksia. Joten älä lue pidemmälle, jos haluat säilyttää jännityksen.
-
-
-
-
-
-
Auschwitzissä Pilecki järjesti mm. vastarintaliikkeen, sekä hankki ja välitti eteenpäin tiedustelutietoa natsien sotarikoksista leirillä. Kapinakin oli tekeillä, mutta Liittoutuneiden sodanjohdot Briteissä ja Jenkeissä viittasivat avunpyynnöille kintaalla.
Yli kahden vuoden leirillä olon jälkeen Pilecki lopulta karkasi parin kaverin kanssa leipomon takaovesta.
1944 hän osallistui Varsovan kansannousuun natseja vastaan. Sitten olikin Stalinin vuoro pettää puolalaiset keskeyttämällä hyökkäys Veikselin vastarannalle ja odottaa Puolan vastarintaliikkeen antautumista.
Pilecki selvisi kuitenkin saksalaisten vankeudesta toisenkin kerran.
Mutta mihin natsit ja ryssät eivät kansallissankari Witold Pileckin suhteen pystyneet, sen tekivät sodan jälkeen Puolan omat kommunistit.
Kirjasta päällimmäisenä jäi mieleen pari kysymystä:
Miten kukaan on voinut selvitä keskitysleiriltä järjissään?
Aatteesta riippumatta hirveyksiä tekevät loppupeleissä yksittäiset, normaalioloissa melko tavalliset, ihmiset. Miksi?


Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 9h 41min

keskiviikko 27. syyskuuta 2023

👍 Stefano Mancuso: Kasvien vallankumous – Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?

Kirjankansi teokselle Kasvien vallankumous – Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?

Vähän erilainen aihepiiri tällä kertaa.
Stefano Mancuso on Firenzen yliopiston professori ja kasvien neurobiologian pioneeri.
Kasvit ovat niin totaalisen erilainen elämänmuoto kuin me nisäkkäät, ettemme tahdo ymmärtää niitä alkuunkaan. Kirjassaan Mancuso avaa kasvien elämää ja kertoo hämmästyttävän esimerkin toisensa jälkeen kasvien älykkyydestä, viestinnästä ja sopeutumiskyvystä.
Hänen mukaansa kasveilla on myös enemmän ja herkempiä aisteja kuin arvaakaan. Jotkut kasvit jopa näkevät.
”Kasvien vallankumous - Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?” on kiehtova ja silmiä avaava matka kasvien maailmaan ja haastaa meidät näkemään ne uudessa valossa.
Kirja sai arvostetun Galileo-palkinnon vuonna 2018.


Lukija: Ari Turunen
Kesto: 5h 22min

torstai 21. syyskuuta 2023

👍 Heikki Oja: Einsteinin perintö - Mitä Albert Einstein ennusti oikein - ja mitä väärin

Kirjankansi teokselle Einsteinin perintö

E=mc² ja mitä näitä nyt oli… Oppenheimer-leffan (tykkäsin!) jälkeen löysin kuunneltavaksi aiheeseen liittyen työkaverin faijan, tähtitieteilijä ja professori Heikki Ojan kirjan ”Einsteinin perintö - Mitä Albert Einstein ennusti oikein ja mitä väärin”. 
 
Kirja ei ole varsinainen elämänkerta, vaan siinä käydään Albertin aivoituksia läpi yksi kerrallaan. Muidenkin päätelmiä käsitellään, mutta ne perustuvat Einsteinin ajatuksiin.
On suorastaan käsittämätöntä, kuinka paljon kaikkea mullistavaa Einstein keksi ihan vaan pähkäilemällä. Ja suurin osa teorioista pitää vielä yli sadan vuoden jälkeenkin kutinsa.
Siihen nähden, että kirjassa käsitellään mm. suhteellisuusteoriaa, kvanttimekaniikkaa, pimeää ainetta ja energiaa, gravitaatiolinssejä, aika-avaruuden kaareutumista, mustia ja valkoisia(!) aukkoja, valon taipumista, ynnä muuta tosi outoa ja kummallista, Heikki Oja kirjoittaa hämmästyttävän selkeästi ja luettavasti.
 
Silti tämä kirja saa kyllä tuntemaan itsensä pieneksi ja tyhmäksi. Itse kun voi olla tyytyväinen, että aamulla saa paidan oikeinpäin päälle ja Einstein & co puolestaan selitti universumin jo sata vuotta sitten 😀


Lukija: Tuomas Nevanlinna
Kesto: 7h 45min

sunnuntai 3. syyskuuta 2023

💖 Anne Applebaum: Demokratian iltahämärä - Autoritaarisuuden viettelevä kiusaus

Kirjankansi teokselle Demokratian iltahämärä

Jäätävän kova ja vähän pelottavakin analyysi politiikan tilasta Pulitzer-palkitulta historioitsijalta. Lue!

”Demokratian iltahämärä - Autoritaarisuuden viettelevä kiusaus” on monella tasolla toimiva, osin muistelmallinen teos demokratian kriisistä ja autoritaarisen populismin noususta eri puolilla maailmaa. Populistisista liikkeistä kirjassa käsitellään enimmäkseen Puolan Laki ja oikeus - ja Unkarin Fidesz-puolueita, brittien brexit-populisteja, sekä jenkkien Trumpismia, ja jonkin verran myös muita vastaavia.

Suomea ei kirjassa mainita, mutta edellä mainittujen toimintaa kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, että Persut käyttävät samoja keinoja kuin nämä autoritaariset populistit; tiedon ja tieteen kiistäminen, valehtelu, viholliskuvien luominen, ulkomaalaisvastaisuus, median uhkailu, oikeuslaitoksen mustamaalaaminen ja kansallismielisyyden korostaminen.
 
Siitä puolestaan tulee mieleen, että jos kerran pelikirja on sama, päämäärätkin varmasti ovat
 
Demokratian iltahämärä -kirjan varoitus onkin, etteivät demokratia ja vapaus ole itsestäänselvyyksiä vaan vaativat väsymätöntä suojelua.


Lukija: Hannamaija Nikander
Kesto: 5h 46min

keskiviikko 16. elokuuta 2023

👍 Risto Murto: Puuttuvat puoli miljoonaa - Väestökato ja Suomen talouden tulevaisuus

Kirjankansi teokselle Puuttuvat puoli miljoonaa

Tästä piti tulla pelkkä kirja-arvio, mutta hyvä on, puhutaan sitten hetki maahanmuutosta.
Persut sanovat, että maahanmuutto on ongelma. Minä pistän paremmaksi ja sanon, että maahanmuutossa on kaksi ongelmaa:

1. Joidenkin maahanmuuttajien yhteiskuntaan integroitumisen vaikeudet ja segregaatio, sekä niistä aiheutuva ongelmien kierre; heikko koulutustaso, työttömyys, syrjäytyminen, väkivalta, rikollisuus jne.

2. Työperäisen maahanmuuton riittämättömyys. Meillä ei omasta takaa ole tarpeeksi työikäistä ja -kykyistä porukkaa, eikä tulevaisuuden tarpeisiin myöskään synny riittävästi lapsia. Jos väkeä ei saada muualtakaan, niin tästä seuraa väistämättä elintason lasku ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajo

Miten kukaan normaalin järjenjuoksun omaava henkilö voi kuvitella, että rasismi auttaisi kumpaankaan ongelmaan?
Miten jatkuva syrjintä parantaa jo maassa olevien halua opiskella tai tehdä töitä?
Miten ulkomaalaisvastaisuus lisää ihmisten intoa tulla tänne pimeään ja kylmään opettelemaan kummallista kieltä?

Niin, ei mitenkään.

Maahanmuuton ongelmista ja esimerkiksi burkhien käytöstä pitäisi pystyä keskustelemaan asiallisesti.
Se, että Persut videoi paria tyyppiä jätesäkeissä ja naureskelee päälle, ei ole asiallista keskustelua.
Se, että Persut luovat halveksivalla puhetyylillään asenneilmapiirin, jossa nuoriso rohkaistuu ahdistelemaan pakistanilaista tekoälytutkijaa kotimatkallaan, ei myöskään ole hyväksyttävää.
Tämä kaikki ei tietenkään tarkoita, että Suomen pitäisi tarjota turvapaikka kaikille maailman kriisipesäkkeissä asuville ihmisille tai pelastaa puoli Afrikkaa. Ei, jokainen ymmärtää, ettei se ole mahdollista. Suomen pitää silti tehdä oma osansa ja toimia sen puolesta, että muutkin tekevät omansa.
Jos ja kun tänne sitten kaikesta huolimatta joku tulee, pitää tehdä kaikki mahdollinen integroitumisen eteen. Se on kaikille hyödyllisintä ja yhteiskunnalle edullisinta. Annetaan meidän maailmanluokan koulutusjärjestelmälle lisää resursseja, pistetään se ja muut tukimuodot hommiin, ja huolehditaan samalla myös kantaväestön syrjäytymisen ehkäisystä.
Mutta hei, ei tarvitse minua tässä uskoa. Esim. Elinkeinoelämän Keskusliitto kertoi 11.8.-23, että rasismi vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan:

”Lausunnossa hallituksen tiedonantoon korostetaan, että maahanmuuttajien ja heidän perheidensä on voitava kokea itsensä tasavertaiseksi yhteiskunnassa.
Lisäksi EK painottaa, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, sillä työikäinen ikäluokka maassa pienenee jatkuvasti. Työikäisen väestön osuuden vähentyminen vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen ja yritysten toimintaedellytykset.”

Finanssiala ry yhtyi lausuntoon 15.8.-23. Se ja EK eivät kuitenkaan taida olla kenenkään mielestä niitä ”vihervassari-suvakki-kommareita”?

Ja lopulta myös se kirjasuositus: Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto toteaa mielenkiintoisessa kirjassaan ”Puuttuvat puoli miljoonaa - Väestökato ja Suomen talouden tulevaisuus”, että käytännössä väestönkasvu on välttämätöntä elintason ylläpitämiseksi, koska työn tuottavuus ei enää juurikaan nouse.
Kirjassa on helppolukuisessa muodossa painavaa asiaa muuttoliikkeiden historiasta, sen nykytilasta ja tulevaisuudesta Suomessa, talousvaikutuksia unohtamatta.
Lopputulema on se, että Suomesta tulee puuttumaan puoli miljoonaa ihmistä.
Kun syntyvyys ei taida tarpeeksi nousta, jäljelle jää maahanmuutto. Jos sitä ei saada kuntoon, niin lapsemme ja lastenlapsemme tulevat olemaan kusessa. Kaulaa myöden.
 
Kommentoin tätä kirjoitusta Facebookiin aikanaan myös näin: 
 
Ennenkuin se Persu siellä takarivissä hihkuu tämän todistavan väestönvaihtoteorian oikeaksi, niin ei, ei se todista.
Ensinnäkin kukaan ei kai ole kiistänyt sitä, että ajan kanssa väestöpohja muuttuu, jos syntyvyys ei lisäänny ja maahanmuutto jatkuu. Se lienee väistämätön tosiasia millä tahansa logiikalla.
Muutos on kuitenkin paljon hitaampi kuin salaliittoteoreetikot uskottelevat, koska maahanmuuttajien syntyvyys putoaa viimeistään jo seuraavassa sukupolvessa kantaväestön tasolle.
Toiseksi, salaliittoteoria sanoo väestön korvautuvan arabi- ja afrikkalaistaustaisilla ihmisillä. No, suurimmat maahanmuuttajaryhmät Suomessa puhuvat venäjää ja viroa, eikä kai ukrainalaisetkaan ole enää kovin kaukana.
Kolmanneksi, väestönvaihtosalaliittoteorian koko kulmakivi on, että väestö pyritään tieten tahtoen korvaamaan jonkun tahon toimesta. Yleensä tämän tahon sanotaan olevan ”globalistinen eliitti”, juutalaiset, Builderberg-ryhmä, George Soros, WEF, Maailmanpankki, EU ja varmaan myös Sanna Marin, Bill Gates sekä Joe Biden, demokraatit ja joulupukki.
Kuten yllä tuli todettua, oikeasti maahanmuutto tulee lisääntymään pakon sanelemana. Deal with it.


Lukija: Jari Nissinen
Kesto: 6h 48min

maanantai 19. kesäkuuta 2023

👍 Benjamin Carter Hett: Demokratian kuolema - Kuinka Hitler nousi valtaan

Kirjankansi teokselle Demokratian kuolema

Miten ihmeessä Aatu pääsi vallankahvaan kiinni? Inhottavan helposti, mutta tämä kirja antaa kysymykseen myös perusteellisempia vastauksia.
Ikävä kyllä maailman menossa nykyään kuuluu häiritsevän paljon kaikuja noista vastauksista. Yhteiskunnan kahtiajako. Taloudellinen epätoivo. Syrjäytyminen. Ulkopuolisuuden tunne. Maahanmuuttajien, globalisaation, tasa-arvon ja seksuaalivähemmistöjen pelko. Naisviha. Populistien nousu. Tiedon ja tieteen vähättely. Vaihtoehtoiset faktat. Median häirintä ja toimittajien kiusaaminen. Eri mieltä olevien uhkailu ja maalittaminen. Opposition painostus ja vainoaminen. Autoritäärisyyden ihailu. Ja lopulta diktatuuri.
Venäjä on jo mennyt tuota tietä ja historian toistaessa itseään nyt nähdään, mitä se tarkoittaa. Kiina on ollut menetetty tapaus jo kauan. Unkari näyttää pahalta, Puola myös. Brasiliassa saatiin onneksi ainakin hetkeksi pieni hengähdystauko, mutta onhan noita muita vaikka kuinka paljon. J

enkit on kiikunkaakun ja voi kääntyä seuraavissa pressanvaaleissa kumpaan suuntaan vaan. Ja ikävä kyllä, Suomenkin uusi hallitus näyttää haluavan ottaa samansuuntaisia ensiaskeleita, erityisesti Persujen toimesta.

Kirja päättyy Pitkien puukkojen yöhön vuoteen 1934. Sitten olikin jo liian myöhäistä pysäyttää natseja.


Lukija: Toni Kamula
Kesto: 11h 40min

perjantai 12. toukokuuta 2023

👍 Avi Loeb: Elämää avaruudessa - Miksi on todennäköistä, ettemme ole yksin maailmankaikkeudessa

Kirjankansi teokselle Elämää avaruudessa

Niin, onko sitä? Jos Harvardin yliopiston tähtitieteen proffa sanoo ”luultavasti”, niin kuka mä oon väittämään vastaan? Ei sillä, että olisin ennenkään ollut erimieltä.
Entä heittikö E.T. roskiaan tänne? Mahdollisesti.
#oumuamua on kieltämättä ristiriitainen tapaus, mutta ehkä muukalaisten mahdollisuutta ei kannattaisi sulkea pois vain siksi ettei ajatuksesta tykkää…
Luepa tämä kirja, niin saat pohdittavaa illaksi tai pariksi 🤔


Lukija: Juhani Rajalin
Kesto: 7h 11min

tiistai 28. maaliskuuta 2023

👍 Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Kirjankansi teokselle Suomen pyövelit

Ei, tämä ei ole kirja taas yhdestä uudesta suomalaisesta death metal -bändistä, vaan aiheena on 1600-1800 -lukujen pyövelien ammatti ja elämä Suomessa.
Sepä onkin ollut varsin mielenkiintoista ja kaikessa karmeudessaan paikoitellen melko koomista nykypäivän näkökulmasta.
Vaikuttaa siltä, että tuohon aikaan ihmiset ovat lähinnä hilluneet ympäri kyliä tuhannen päissään tekemässä pahojaan ja hypänneet vieraissa lopun aikaa (viimeksi mainitusta saattoi muuten menettää päänsä). Luultavasti tämä mielikuva kuitenkin koskee enemmänkin pyöveleitä ja heidän asiakkaitaan kuin ihan koko kansaa.
Kirja on joka tapauksessa aika mainio.


Lukija: Jari Nissinen
Kesto: 9h 25min

torstai 16. maaliskuuta 2023

😡 Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta - Käsikirja kaaosta vastaan

Kirjankansi teokselle 12 elämänohjetta

Olen usein kertonut täällä lukusuosituksia, mutta laitetaanpas vaihteeksi kritiikkiä. Kuuntelin tämän pläjäyksen jo ajat sitten, mutta savun noustessa korvista en saanut arviota kirjoitettua.
Kaveri on pseudotieteellinen ja misogyninen kusipää-rasisti ja tämä oksennus on sen mukainen. Älä siis tuhlaa aikaasi tämmöiseen roskaan.


Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 15h 59min

tiistai 7. maaliskuuta 2023

💖 Mikko Hyppönen: Internet

Kirjankansi teokselle Internet

Erittäin mielenkiintoinen, helppotajuinen ja viihdyttävä kirja tietoturvasta erityisesti ja IT-asioista yleisesti. Kaikkien pitäisi tämän verran tietää jo ihan yleissivistyksen takia.
Yllätyksiä löytyy silti IT-ihmisillekin. Vai tiesitkö muka miten sähkökatko Ghanassa pelasti tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin?


Lukija: Ilkka Villi
Kesto: 8h 31min

tiistai 28. helmikuuta 2023

💖 Juha-Pekka Raeste & Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Kirjankansi teokselle Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

We’re screwed!
Lue tämä, niin ymmärrät miksi. Tositarinoita siitä, mitä moraalin puute, suuruudenhulluus, häpeämätön oman edun tavoittelu ja pohjaton ahneus saavat aikaan.
Kun yritys on liian suuri kaatumaan, on jo aivan liian myöhäistä. Samoin silloin, kun se jo tietää sinusta enemmän kuin sinä itse. Tai on jo tuhonnut ympäristön ja ilmaston.
Niin härskiä kuin IT-jättien, megapankkien, konsulttiyhtiöiden ja suursijoittajien toiminta onkin, suurimman huolen aiheuttanee lopulta Kiina.
Jos luet yhden kirjan vuodessa, niin tärkeydessään tämä voisi olla se.


Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 18h 58min

maanantai 23. tammikuuta 2023

💖 Maija-Riitta Ollila: Tekoälyn etiikkaa

Kirjankansi teokselle Tekoälyn etiikkaa

Tässäpä oli viisain kirja jonka olen pitkään aikaan lukenut / kuunnellut.
Tekoälyä enemmän se ehkä kertoo meistä ihmisistä, ihmisyydestä ja elämästä. Kirjassa käsitellään kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä, filosofiasta moraaliin, algoritmeista botteihin ja someen, historiasta tulevaisuuteen, autonomisista aseista itseajaviin autoihin ja seksirobotteihin, politiikasta yhteiskuntiin ja ilmastonmuutokseen.

Niin ja myös sitä tekoälyn etiikkaa.


Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 12h 1min

Luetuimmat: