Sinua yritetään viilata linssiin ja höynäyttää koko ajan monelta suunnalta. Tee vastaisku ja lue tämä kirja.
Psykiatri, professori, ja mm. psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerman teos ”Usko, toivo ja huijaus: Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin” kertoo johdattelusta, manipuloinnista, suggestiosta, huijaamisesta ja valehtelusta.
Esimerkkeinä toimivat mm. hypnoosi, epäaito psykoterapia, uskonlahkot, Auervaara, Rasputin ja jopa Hitler. Osansa saavat myös myytti rehellisistä suomalaisista, mainonta, luontaistuotteet, uskonnot, vaihtoehtolääkintä, kultit ja monet muut.
Kaikki ei todellakaan ole sitä miltä näyttää ja jos joku on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole.
Herkkäuskoisuuttamme ja toiveajatteluamme yritetään hyväksikäyttää, mutta ihan maalaisjärjellä pääsee pitkälle, jos vain luottaa siihen.
Ole kuitenkin kriittinen omia ajatuksiasi kohtaan, sillä ne eivät aina ole sinun. Ja äläkä ainakaan purematta niele omia muistikuviasi.
Toisinaan Lauerma eksyy vähän aiheesta, mutta muuten teos on ehkä tieteellisemmällä pohjalla ja perusteellisempi kuin jotkin toiset huijauksia käsittelevät kirjat. Toisaalta tässä ei käsitellä viime vuosina yleistyneitä verkkohuijauksia sellaisenaan oikeastaan ollenkaan.
Lukija: Lauri Kortelainen
Kesto: 10h 25min
Lukupäiväkirja tai jotain sinnepäin. Pääasiassa tietokirjoja, mutta satunnaisesti joukkoon voi eksyä joku romaanikin. Arviot ovat omiani, eikä niistä voi valittaa. Tai voi, mutta sitä ei huomioida.
tiistai 29. lokakuuta 2024
👌 Hannu Lauerma: Usko, toivo ja huijaus - Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin
maanantai 14. lokakuuta 2024
👍 Richard Munson: Tesla – Modernin luoja
Tarina menee niin, että kun Albert Einsteinilta kysyttiin, miltä tuntuu olla fiksuin elossa oleva ihminen, hän vastasi: "En minä tiedä. Kysykää Nikola Teslalta."
Kuten aina, hyvää tarinaa ei välttämättä kannata pilata faktoilla, mutta kiistatonta lienee, että serbi Nikola Tesla (1856-1943) oli nero ja yksi historian merkittävimmistä keksijöistä.
Nykyajan sähköinen arkemme olisi todennäköisesti hyvin erilainen ilman tuota omalaatuista visionääriä.
Esimerkiksi ”Virtojen sodassa” (tasavirta/vaihtovirta) Tesla päihitti itsensä Thomas Edisonin oltuaan hänellä ensin töissä. Ja vaikka italialainen Guglielmo Marconi sai Nobelin palkinnon 1909 radion keksimisestä, 1943 Marconin tärkein patentti kumottiin ja Tesla tunnustettiin radioteknologian kehittäjänä Marconia keskeisemmäksi.
Röntgen-säteet Tesla löysi itsenäisesti samoihin aikoihin kuin Wilhelm Röntgen. Tesla myös keksi tekniikoita vaihtovirran ja monivaihejärjestelmien käyttöön, oikosulkumoottorin, Tesla-muuntajan, fluoresoivan valon, langattoman viestinnän ja sähkönsiirron, kauko-ohjauksen, robotiikan, Tesla-turbiinin sekä lentokoneen pystysuoran lentoonnousun, tai ainakin myötävaikutti niiden keksimiseen. Tesla myös visioi tai ennusti mm. tutkan, aurinkoenergian, satelliitit, internetin sekä älypuhelimet ja -kellot. Hänellä oli noin 300 patenttia.
Jossain leffassa kysytäänkin:
”Keksikö se Tesla oikeasti mitään?”
”Joo, 1900-luvun!”
Toisin kuin hänen nimeään kantavia autoja valmistava, lähinnä Bond-leffojen kahjon pahiksen karikatyyriä muistuttava toinen omalaatuinen tyyppi, Tesla oli sivistynyt herrasmies, humaani filosofian ja taiteen tuntija, joka puhui ainakin kahdeksaa kieltä. Ystäviin kuului mm. Mark Twain.
Toisaalta pelottavine maanjäristyslaitteineen ja salamakokeineen Tesla muistutti myös sellaista ”hullua tiedemiestä”, jolta Einstein näytti siinä kuuluisassa valokuvassa.
Ei Tesla toki täydellinen ollut, ei tosiaan. Hän osasi olla itsekeskeinen, kateellinen, ärsyttävä, ylimielinen ja neuroottinen. Hän mm. kiisti Einsteinin suhteellisuusteoriat, yms. mitä ei ollut itse hoksannut.
Hän myös väitti keksineensä kosmisilla säteillä toimivan moottorin, uuden energiamuodon, ajatusten valokuvauksen sekä kuoleman säteen, ja haaveili yhteyksistä toisiin planeettoihin.
Ehkä hullun ja neron ero on tosiaan hiuksenhieno.
Silti hän oli myös niin paljon aikaansa edellä, että ymmärtämättömät aikalaiset toisinaan leimasivat Teslan ajatuksia hourailuksi. Mutta vuosikymmeniä myöhemmin hänen ideoitaan on toteutettu yksi jos toinenkin
Nikola Teslan kohtaloksi koitui lopulta hyväuskoisuus ja onnettomat taidot liike-elämässä, sen huomanneet liikemiehet, sekä näistä joutuneet rahahuolet ja mielenterveyshaasteet.
Surullista kyllä, Nikola Tesla kuoli hieman höynähtäneenä, köyhänä, yksinäisenä ja osin unohdettuna.
Richard MunsonIn teos ”Tesla - Modernin luoja” kertoo melko perinpohjaisesti Nikola Teslan tarinan.
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 9h 41min
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 9h 41min
keskiviikko 2. lokakuuta 2024
💖 Daniel E. Lieberman: Ihmiskehon lyhyt historia - Evoluutio, hyvinvointi ja sairaudet
Hei! Sinä siellä! Joo, just sinä! Luepas tämä opus! Tää on mahdottoman hyvä!
Harvardin yliopiston paleoantropologi ja evoluutiobiologian proffa Daniel E. Liebermanin mielenkiintoinen teos ”Ihmiskehon lyhyt historia - Evoluutio, hyvinvointi ja sairaudet” kertoo ymmärrettävästi miten olemme tulleet sellaisiksi kuin olemme, miksi sairastumme ja mitä sille voi tehdä
Ihmisiä vaivaavat nykyään paljon sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, muistisairaudet, syövät, allergiat, suolistosairaudet jne. jne. Oletko pohtinut miksi olemme sairaampia kuin ennen?
Emme välttämättä ole, vaan ehkä jopa paljon terveempiä. Mutta ravinnon saatavuuden, lääketieteen ja muiden nykyajan edistysten ansiosta elämme paljon vanhemmiksi. Ja sitten sairastumme noihin elintasosairauksiin. Oikeampi termi on sopeumasairaudet, sillä ihmisen evoluutio ei ole pysynyt kehittämämme maailman muutosten perässä. Ehkä maanviljelyn keksiminen tosiaan oli ihmiskunnan suurin moka, kuten Yuval Noah Hararikin kirjoitti.
Springsteen lauloi ”… baby we were born to run!”, ja oli kuin olikin oikeassa 

Pari miljoonaa vuotta sitten, pian puusta laskeutumisen jälkeen ja paljon ennen työkalujen ja tulenkäsittelyn kehittymistä evoluutio, luonnonvalinta ja sopeumat tekivät esi-ihmisestä ennen kaikkea juoksijan. Se näkyy vielä tämäkin päivänä; ihminen on ainoa nisäkäs, joka pystyy juoksemaan maratonin 35 asteen helteessä.
Leijonaa pakoon juostessa se ei auta paljon (se auttaa, että juoksee nopeammin kuin kaveri), mutta antiloopista saa päivällisen, kun juoksee sen ensin uuvuksiin
Suuri oivallus tässä kirjassa lienee se, että evoluutio ja luonnonvalinta ei ole yrittänyt, eikä yritä jatkossakaan tehdä ihmisestä hoikkaa, onnellista, tervettä tai pitkäikäistä.
Tämä varmaan vääristää nykyihmisen odotuksia.
Liebermanin mukaan evoluution ainoa päämäärä on varmistaa (ihmisen) hengissä pysyminen sukukypsäksi asti ja siten lisääntyminen.
Vaikka kertaus onkin opintojen äiti, pikkuisen tässä kirjassa häiritsee jatkuva samojen yksityiskohtien toisto erityisesti kirjan alkupuolella. Oikolukija tms. olisi voinut siihen puuttua.
Muuten erinomainen oppitunti ihmisen kehittymiseen, kehoon ja sairauksien välttämiseen.
Lukija: Juhani Rajalin
Kesto: 16h 23min
Lukija: Juhani Rajalin
Kesto: 16h 23min
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Luetuimmat:
-
Sattuneesta syystä tämä liippaa aika läheltä, joten vaikka teos ei ole ihan tuoreimmasta päästä (2006), niin pakkohan siihen oli tarttua. A...
-
Tämä teos päätyi virtuaaliseen kirjahyllyyni Niinan suosituksesta. Kiitos siitä! Ilkikurisessa opuksessaan Timo J. Tuikka kertoo meille mite...
-
Sinua yritetään viilata linssiin ja höynäyttää koko ajan monelta suunnalta. Tee vastaisku ja lue tämä kirja. Psykiatri, professori, ja mm....