tiistai 27. elokuuta 2024

👌 Teemu Keskisarja: Murhanenkeli - Suuren Pohjan sodan ihmisten historia

Kirjankansi teokselle Murhanenkeli

Teemu Keskisarjan ”Murhanenkeli - Suuren Pohjan sodan ihmisten historia” on vähän ristiriitainen kirja
 
Toisaalta Keskisarja selkeästi tietää mistä kirjoittaa ja varmasti on asiaa paljon tutkinut, mutta valittu näkökulma tavallisten ihmisten kautta on aika outo; henkilöitä on hirmuinen määrä, mutta tuolta ajalta lähteitä yksittäisistä tavallisista ihmisistä on rajallisesti. Niinpä tämä näkökulma muuttuu vain sekavaksi sarjaksi anekdootteja. Erityisesti kirjan alkupuolella.
Joitain yksittäisiä (esim. Napuen) taisteluita kuvataan hieman laajemmin, mutta Suuren Pohjan sodan taustoja, syitä ja seurauksia ei avata oikeastaan ollenkaan, joten lukiessa sitä ihmettelee että huvikseenko nämä tappelee vai mikä homma?
 
Loppupuolella kirjaa kuninkaan määräämää, suomalaisen kenraali Armfeltin turhanpäiväistä ja kohtalokasta sotaretkeä Norjaan kuvataan laajasti, mutta Isovihaa tuskin mainitaan. Jälkisanoissa on perustelut tälle ratkaisulle; Isovihasta on kirjoitettu paljon, Norjan retkestä vähemmän. Tämä ei kuitenkaan oikein vakuuta, jos tarkoitus oli kertoa tavallisten ihmisten historiasta.
Se kyllä käy selväksi, että suomalaisten näkökulmasta aika karua on meininki ollut. Vaikkei ruotsalaisetkaan erityisen hellämielisesti suomalaisia kohdelleet, kauhut tuli suurimmaksi osaksi idästä, kuinkas muuten. Se siellä on osattu jo vuosisatoja. Muuta ei niinkään
 
Vaikka ”Murhanenkeli” on vuodelta 2019, jo silloin nykyisen kansanedustajan tekstistä paistoi paikoitellen läpi puistattava Persu-ideologia ja niinpä tämä taitaa jäädä omalta osaltani viimeiseksi hänen kirjakseen, ehkä ”Hattujen sota” -teosta lukuunottamatta.

perjantai 16. elokuuta 2024

👍 William MacAskill: Ihmiskunnan tulevaisuuden historia - Miljoonan vuoden näkökulma

Kirjankansi teokselle Ihmiskunnan tulevaisuuden historia

William MacAskillin ”Ihmiskunnan tulevaisuuden historia - Miljoonan vuoden näkökulma” olikin hieman erilainen kuin etukäteen kuvittelin. Aika paljon vakavampi.

Ensimmäisten sivujen jälkeen tunne oli, että tämäpä onkin tärkeä aihe. Niin tärkeä, että soisi varsinkin maailman päättäjien lukevan kirjan ajatuksella. Mutta se lienee turha toive, poliitikkojen aikaskaala kun on vaalikausi ja tulevaisuus on (toivottavasti) miljoonia vuosia.
 
Tekoäly, ilmastonmuutos, ydinsodat, bioaseet, pandemiat ja muut vastaavat uhkaavat (mahdollisesti biljoonia) tulevaisuuden ihmisiä. He eivät kuitenkaan tulevaisuudesta käsin voi esim. äänestää tai muuten vaikuttaa asioihin tänään.
Onko meillä silti moraalinen velvollisuus ottaa heidät huomioon? MacAskill perustelee miksi on ja mitä voimme asialle tehdä.
 
Longtermismi, väestöetiikka, teknologinen stagnaatio ja arvojen lukittuminen yms. eivät ole kovin kevyttä tai helppoa luettavaa, enkä väitä ymmärtäneeni tai sisäistäneeni läheskään kaikkea, mutta mielenkiintoinen tämä kirja on. Vaikka paikoin turhankin teoreettinen. Parasta antia ovat historialliset esimerkit ja toiveikkuus.

lauantai 3. elokuuta 2024

👍 Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Kirjankansi teokselle Auschwitzin tatuoija

Auschwitzin tatuoija kertoo romaanin muodossa Lale Sokolovin tarinan ja tositapahtumista Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä.

Slovakialainen Lale saa Auschwitziin jouduttuaan tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin
 
Vaikka aihe on synkkä, teos tuo Lalen henkilön kautta esiin miten rakkaus, päättäväisyys, toivo, ystävällisyys ja erityisesti myötätunto toisia kohtaan saattaa pelastaa jopa keskitysleiriltä.
Kertomuksessa vilahtaa jopa itse Kuoleman enkeli, Josef Mengele, mutta kaikkein kammottavimmilla epäinhimillisyyksillä kirjassa ei juuri mässäillä
 
Keskitysleirien kauheuksista huolimatta, tai ehkä juuri siksi, tässä ajassa herää kysymys, että miten Israel voi kohdella omia vähemmistöjään samalla otteella?

Luetuimmat: