sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Muut vuonna 2023 kuunnellut kirjat

👍 Ari Turunen:
Mulkerot - Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja

Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 8h 28min

👌Malcolm Gladwell:
Leimahduspiste
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 8h 24min

👌 Heikki Kulta:
Mika Salo - Elämäni
 
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 6h 4min

👍 Mari Manninen:
Kiinalainen juttu - 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista
 
Lukija: Sari Haapamäki
Kesto: 6h 20min

👎 Katja Myllyviita:
Tunne tunteesi
 
Lukijat: Jukka Peltola & Kirsti Valve
Kesto: 8h 53min

👎 Johanna Blomqvist:
Hypertodellisuus - Olet olemassa ja merkittävä
 
Lukija: Johanna Blomqvist
Kesto: 8h 49min

👍 Marcus Rosenlund:
Kohti korkeuksia - Ajatusmatkalla avaruudessa
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 7h 5min

😐 Tiedekulmapokkari:
Kuka maailmaa hallitsee? - Vallan umpisolmuja avaamassa
Lukija: Simo Häkli
Kesto: 4h 38min

👍 Esko Valtaoja & Juha Pihkala:
Elämän merkityksen jäljillä - Keskustelukirjeitä
Lukijat: Jussi Puhakka & Tuomas Nevanlinna
Kesto: 8h 39min

👍 Kerttu Kotakorpi:
Suomen luonto 2100 - Tutkimusretki tulevaisuuteen
Lukija: Kerttu Kotakorpi
Kesto: 6h 27min 

💖 Luke Harding:
Venäjän vakoojaverkosto
Lukija: Markus Niemi
Kesto: 13h 56min

👌 Ari Turunen:
Tosi on! - Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa
 
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 4h 40min

😐 Jose Ahonen:
Ajattele kuin mentalisti
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 4h 20min

👍 Erkki Tuomioja:
Tulevaisuuden varjossa - Selviääkö ihmiskunta?
Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: 7h 44min

👌 Mervi Marttila:
Parantunut hoidosta huolimatta
Lukija: Tuija Kosonen
Kesto: 47min

👌 Ari Turunen:
Hyvän ja pahan merkit - eli taikauskoisten tapojen tarina
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 4h 16min

👍 Maurice Hamilton:
Niki Lauda - Formulalegendan elämäkerta
Lukija: Jukka Peltola
Kesto: 12h 39min

👌 Malcolm Gladwell:
Välähdys - Alitajuisen ajattelun voima
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 7h 31min

👍 Helena Telkänranta:
Eläin ja ihminen - Mikä meitä yhdistää?
 
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 6h 19min

👎 Juha Räikkä:
Salaliittoteorioiden filosofia - Temppeliherroista liskoihmisiin
Lukija: Jarkko Pajunen
Kesto: 8h 14min

👌 Ari Turunen & Petri Laukka:
Solvaajat - Herjaamisen hävytön historia
Lukija: Ari Turunen
Kesto: 7h 57min

👌 Reni Eddo-Lodge:
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista
Lukija: Rebekka Kuukka
Kesto: 6h 52min

😐 Kaisa Happonen & Karri Miettinen:
Ilmastotekokirja
Lukijat: Kaisa Happonen & Karri Miettinen
Kesto: 2h 44min

👌 Vesa Sisättö:
101 yllättävää faktaa
Lukija: Sami Lalou
Kesto: 1h 51min

😐 Harri Gustafsberg & Heidi Holmavuo:
Karhuryhmä
Lukija: Aku Laitinen
Kesto: 7h 8min

 

Vuoden kirja:
💖 Maija-Riitta Ollila:
Tekoälyn etiikkaa
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 12h 1min

Vuoden kirjailija:
Markku Henriksson

lauantai 9. joulukuuta 2023

💖 Markku Henriksson: Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia

Kirjankansi teokselle Tähtilipun maa

”Cherokeiden näkemyksen mukaan ensimmäiset ihmiset olivat veli ja sisar. Veli löi siskoaan kalalla ja käski tämän lisääntyä. Sen jälkeen nainen synnyttikin joka seitsemäs päivä. Liikakansoituksen estämiseksi kuitenkin kohta sovittiin, että vastedes naiset synnyttävät vain kerran vuodessa.”

Tämä taisikin sitten koitua Cherokeiden ja muiden alkuperäiskansojen kohtaloksi, kun eurooppalaiset määrällisellä ylivoimallaan valloittivat koko mantereen. Ja, kuten sanotaan, loppu on historiaa. Siitä kertoo ”Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia”.

Intiaanisodat, vapaussota ja sisällissota lienevät monille tuttuja ainakin leffoista, mutta hämmentävän paljon muitakin sotia Pohjois-Amerikassa on käyty. Isompia ja pienempiä kahakoita on ollut aikanaan lähes jatkuvalla syötöllä. On sodittu ainakin keskenään, kaikkien eri intiaanikansojen, brittien, ranskalaisten, kanadalaisten, espanjalaisten ja meksikolaisten ynnä muiden kanssa milloin mistäkin syystä. Kaikkien kanssa on kyllä välillä liittouduttukin. Sisällissodan aikaan jopa Venäjän laivasto oli suojaamassa New Yorkia!
Sisällissodan ja ensimmäisen maailmansodan välissä kärhämöitiin sitten pitkin Karibian merta ja Väli-Amerikkaa, sekä ilmeisesti paremman tekemisen puutteessa vähän Tyynellämerellä ja Aasiassakin.

Sotimisen lomassa valloitettiin myös länsi. Vaikka loppujen lopuksi intiaanien kohtaloa voinee kutsua lähinnä kansanmurhaksi, on yllättävää kuinka paljon he ajoittain tekivät valkoisten kanssa yhteistyötä, varsinkin ennen sisällissotaa. Lisäksi esim. Irokeesiliiton demokratiaa ja hallintomallia kopioitiin mittavissa määrin Yhdysvaltain perustuslakiin ja myöhemmin jopa YK:n hallintoon. Nämä ovatkin hyviä todisteita siitä, ettei intiaanienkaan kohdalla kyse ollut mistään ”sivistymättömistä villeistä”.

Nykypäivän näkökulmasta monia kulmakarvoja voi kohottaa tieto siitä, että orjuuden lakkauttamista vastustivat aikanaan demokraatit, eivät republikaanit. Samoin mustien äänioikeutta.
Ylipäätään liittovaltion muodostumisen alkuaikoina demokratiaa ja kansalaisoikeuksia ajettiin ihan tosissaan. Toki vain valkoisille miehille.
Muutenkin tuntuu, että naisia sekä intiaaneja, mustia ja muita vähemmistöjä on syrjitty, sorrettu ja jopa vainottu joka käänteessä läpi aikojen tähän päivään asti tässä kansojen sulatusuunissakin.
(Muuten, katso telkkarista hiljattain tullut erinomainen, Gene Hackmanin ja Willem Dafoen tähdittämä elokuva ”Mississippi palaa”. Se löytyy YLE Areenasta vielä vuoden loppuun asti.)
Silti sitä ei käy kiistäminen, että väitteissään demokratian puolustajana toimimisesta Yhdysvalloilla on historiassaan paljon pohjaa puheilleen. Suomeakin on autettu matkan varrella useasti, välillä myös salaa. Ja tukea tulee tänäänkin.

Orjien vapauttaminen ei heidän asemaansa heti parantanut, päinvastoin. Koska töitä ei noin vain löytynyt, he tekivät useimmiten samoja hommia samassa paikassa kuin aiemminkin, mutta joutuivat nyt maksamaan asumisesta ja ruoasta. Köyhyys lisääntyi, samoin rotusorto. Vapaampi ilmapiiri löytyi pohjoisempaa ja suurista kaupungeista, joihin mustia sitten lopulta paljon muuttikin. Eivät asiat silti hyvin olleet, eikä ole vieläkään.
Samaan aikaan raha ja valta valui yhä enenevissä määrin suuryrityksille ja rikkaille, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Se on surullista, sillä ei ole kovin demokraattista, kun käytännössä vain rikkaat pääsevät vaikuttamaan maan asioihin.

Kahteen kertaan maailmansodissa Euroopan ja muun vapaan maailman pelastettuaan, Yhdysvallat sortui suuriin virheisiin ulkopolitiikassaan, osin halvan öljyn ja vallanhimon, osin Neuvostoliiton harhauttamana. Seurauksina Korean ja Vietnamin sodat, Kuuba ja muut vallankaappaukset tai niiden yritykset Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa, täydellinen epäonnistuminen Lähi-Idässä, Iran, Irak, Afganistan jne.
Eikä sisäpolitiikassakaan mennyt paljon paremmin. Rotuerottelu, mccarthyismi, kansalaisoikeusmellakat, Kennedyn veljesten ja Martin Luther King Jr:n murhat, Pentagonin paperit, Watergate, öljykriisi, huumeet, polarisaatio yms.

Yhdysvallat on saanut aikaan valtavan paljon hienoja asioita; luonut uutta tiedettä ja keksintöjä kaikkien hyödyksi, tuottanut upeaa taidetta, kirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia, sekä puolustanut demokratiaa ja ihmisoikeuksia.
Samaan aikaan Yhdysvallat on tehnyt hirmuisesti pahaa; pilannut ympäristöä ja ilmastoa enemmän kuin kukaan muu, rakentanut valtavasti aseita ja tappanut tai tapattanut niillä ja muilla toimillaan satoja tuhansia ellei miljoonia ihmisiä, sekä pitänyt demokratiaa ja ihmisoikeuksia pilkkanaan.
Ensin mainittuja asioita ovat saaneet aikaan tyypillisesti sivistyneet, tietoon ja tieteeseen uskovat, empaattiset, inhimilliset, suvaitsevaiset ja rohkeat ihmiset.
Jälkimmäisiä asioita ovat puolestaan yleensä tehneet ahneet, itsekkäät, vallanhimoiset, typerät, vanhoilliset, ääriuskonnolliset ja ahdasmieliset pelkurit.
Tässä kohtaa historiasta voisi ottaa oppia niin meillä kuin muuallakin ja katsoa tarkkaan keitä päästetään valtaan.

Kirjan aihepiiri on todella laaja ja vaikka se on aikamoinen järkäle (kuunneltunakin yli 30 tuntia), moni asia käsitellään pakostakin melko pintapuolisesti.
Vaikka taide- ja kulttuurihistoriassa on paljon mielenkiintoista, minusta sen olisi voinut jättää hieman vähemmälle ja käsitellä enemmän vaikka tieteiden ja tekniikan edistysaskelia. Sodatkin käsitellään aika nopeasti, mutta niistä onkin roppakaupalla muita kirjoja.
Kirjan aikajana alkaa intiaanien taruista ja päättyy Joe Bideniin.
Kevyempänä huomautuksena voi todeta ”lyhennevaltion” (USA) todellakin rakastavan lyhenteitä. Tässäkin kirjassa niitä mainitaan kymmeniä ellei satoja.

Joka tapauksessa ”Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia” on lukemisen arvoinen, mainio peruskattaus aiheesta kaikille Jenkkilästä, maailman politiikasta ja historiasta kiinnostuneille.


Lukija: Jukka Pitkänen
Kesto: 30h 17min

Luetuimmat: