keskiviikko 27. syyskuuta 2023

👍 Stefano Mancuso: Kasvien vallankumous – Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?

Kirjankansi teokselle Kasvien vallankumous – Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?

Vähän erilainen aihepiiri tällä kertaa.
Stefano Mancuso on Firenzen yliopiston professori ja kasvien neurobiologian pioneeri.
Kasvit ovat niin totaalisen erilainen elämänmuoto kuin me nisäkkäät, ettemme tahdo ymmärtää niitä alkuunkaan. Kirjassaan Mancuso avaa kasvien elämää ja kertoo hämmästyttävän esimerkin toisensa jälkeen kasvien älykkyydestä, viestinnästä ja sopeutumiskyvystä.
Hänen mukaansa kasveilla on myös enemmän ja herkempiä aisteja kuin arvaakaan. Jotkut kasvit jopa näkevät.
”Kasvien vallankumous - Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?” on kiehtova ja silmiä avaava matka kasvien maailmaan ja haastaa meidät näkemään ne uudessa valossa.
Kirja sai arvostetun Galileo-palkinnon vuonna 2018.

torstai 21. syyskuuta 2023

👍 Heikki Oja: Einsteinin perintö - Mitä Albert Einstein ennusti oikein - ja mitä väärin

Kirjankansi teokselle Einsteinin perintö

E=mc² ja mitä näitä nyt oli… Oppenheimer-leffan (tykkäsin!) jälkeen löysin kuunneltavaksi aiheeseen liittyen työkaverin faijan, tähtitieteilijä ja professori Heikki Ojan kirjan ”Einsteinin perintö - Mitä Albert Einstein ennusti oikein ja mitä väärin”. 
 
Kirja ei ole varsinainen elämänkerta, vaan siinä käydään Albertin aivoituksia läpi yksi kerrallaan. Muidenkin päätelmiä käsitellään, mutta ne perustuvat Einsteinin ajatuksiin.
On suorastaan käsittämätöntä, kuinka paljon kaikkea mullistavaa Einstein keksi ihan vaan pähkäilemällä. Ja suurin osa teorioista pitää vielä yli sadan vuoden jälkeenkin kutinsa.
Siihen nähden, että kirjassa käsitellään mm. suhteellisuusteoriaa, kvanttimekaniikkaa, pimeää ainetta ja energiaa, gravitaatiolinssejä, aika-avaruuden kaareutumista, mustia ja valkoisia(!) aukkoja, valon taipumista, ynnä muuta tosi outoa ja kummallista, Heikki Oja kirjoittaa hämmästyttävän selkeästi ja luettavasti.
 
Silti tämä kirja saa kyllä tuntemaan itsensä pieneksi ja tyhmäksi. Itse kun voi olla tyytyväinen, että aamulla saa paidan oikeinpäin päälle ja Einstein & co puolestaan selitti universumin jo sata vuotta sitten 😀

sunnuntai 3. syyskuuta 2023

💖 Anne Applebaum: Demokratian iltahämärä - Autoritaarisuuden viettelevä kiusaus

Kirjankansi teokselle Demokratian iltahämärä

Jäätävän kova ja vähän pelottavakin analyysi politiikan tilasta Pulitzer-palkitulta historioitsijalta. Lue!

”Demokratian iltahämärä - Autoritaarisuuden viettelevä kiusaus” on monella tasolla toimiva, osin muistelmallinen teos demokratian kriisistä ja autoritaarisen populismin noususta eri puolilla maailmaa. Populistisista liikkeistä kirjassa käsitellään enimmäkseen Puolan Laki ja oikeus - ja Unkarin Fidesz-puolueita, brittien brexit-populisteja, sekä jenkkien Trumpismia, ja jonkin verran myös muita vastaavia.

Suomea ei kirjassa mainita, mutta edellä mainittujen toimintaa kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, että Persut käyttävät samoja keinoja kuin nämä autoritaariset populistit; tiedon ja tieteen kiistäminen, valehtelu, viholliskuvien luominen, ulkomaalaisvastaisuus, median uhkailu, oikeuslaitoksen mustamaalaaminen ja kansallismielisyyden korostaminen.
 
Siitä puolestaan tulee mieleen, että jos kerran pelikirja on sama, päämäärätkin varmasti ovat
 
Demokratian iltahämärä -kirjan varoitus onkin, etteivät demokratia ja vapaus ole itsestäänselvyyksiä vaan vaativat väsymätöntä suojelua.

Luetuimmat: